Progresivne leče

Progresivne leče

Progresivne ali multifokalne leče, kot pove že samo ime multi ali “več”, omogočajo oster vid na vseh razdaljah, za razliko od bifokalni leč, ki zagotavljajo oster pogled v samo dveh razdaljah. Bifokalne leče do neke mere rešijo problem vida na daljavo in bližino, vendar to ni idealna rešitev. Če želite, skupaj z njimi sesti pred monitor, nastane problem. Problem je pri srednjih razdaljah. Tudi očala z bifokalnimi lečami estetsko ne delujejo lepo, ker lahko na prvi pogled opazimo pomemben del, ki igra vlogo pri branju.

 

Multifokalne ali progresivne leče imajo dioptrijsko bolj postopen prehod med intenzivnostjo in so na recept. Uporabljajo se za korekcijo refrakcijskih napak na vseh razdaljah. Očala s progresivnimi lečami so popolnoma prilagojena potrebam vsakdanjega življenja, tako da je zjutraj in zvečer prenos enak in vam omogoča oster vid na vseh razdaljah, ne da bi morali spremenili očala.

 

Poleg funkcionalnosti in udobja imajo multifokalne leče še eno veliko prednost v primerjavi z bifokalnimi lečami, in to je videz. Nimajo vidnega dela in na pogled so videti kot navadna enožariščna stekla. Med  multifokalne leče lahko štejemo tako imenovane pisarniške leče, ki so dandanes vse bolj priljubljene. Za razliko od standardnih multifokalnih leč so te leče narejene za popravljanje vida za razdaljo, vendar le na razdalji približno treh metrov. Namenjene so predvsem za mlajše, ki ne zahtevajo popravka za razdaljo. Prednost teh leč je, da je minimalna zožitev vidnega polja, zaradi česar so posledično idealne za delo v pisarni, ali delo za računalnikom.

Takšna očala niso povsem idealna in imajo določene omejitve. To je predvsem zmanjšano vidno polje na srednje in od blizu vendar je zožitev minimalna. Manjše težave pri nekaterih ljudeh lahko povzroči daljši čas prilagajanja, vendar v večini primerov je to samo še vprašanje časa. Potrebno je le malo potrpljenja in vaše življenje bo veliko lažje. Če želite kakovostne progresivne leče, ki jih priporočamo, boste morali odšeti precej denarja. Toda, potrebno je vzeti v zakup, da imate ena očala s progresivnimi lečami, namesto dveh ali treh parov očal z enožariščnimi lečami,ki bi stale vse skupaj več. Vsakič, ko si nadanete nova očala, se morajo vaši možgani navaditi na nove leče. Na splošno se lahko prilagoditveno obdobje za progresivne leče razlikuje od nekaj dni do tri tedne, na kar pa vpliva več dejavnikov. V primeru težav, ne oklevajte in se obrnite na svojega optika. On bo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja, ali prilagodil očala, če bo to potrebno.

Progresivne leče so najbolj napredna optična rešitev za vaše oči, ker vsebujejo več popravkov na večih področjih. Vam omogočajo, da jasno vidite na vseh razdaljah. Napredek v tehnologiji je omogočil ,da so razvili tudi multifokalne intraokularne leče, ki imajo 2 ali 3 fokusa in omogočajo bolniku dober vid na različnih razdaljah brez očal. Zagotovite dobro vid na daleč in dober vid na blizu. Najnovejša generacija multifokalnih leč so trifocals leče, ki omogočajo dober vid na daljavo in od blizu, ter omogočajo dober vid v srednjem območju, kar je še posebej pomembno pri bolnikih, ki veliko delajo na računalniku. S pomočjo teh leč, bolnik lahko brez očal bere časopis in knjige, se britje ali liči, pogleda na telefon, dela za računalnikom, gleda televizijo, vozi avto, se ukvarja s športom in opravlja druge dnevne aktivnosti.