Zeliščni prehrambeni dodatki, da ali ne?

Zeliščni prehrambeni dodatki, da ali ne?

Večina prehrambenih  dopolnil ali dodatkov preučevanih so slabe kakovosti, tretjina sploh ne vsebuje zelišč. Tretina je vsebovala neuvrščene snovi. Preiskava, ki jo je urad državnega tožilca v New Yorku analiziral, analizirani so 78 steklenic zeliščnih dodatkov iz Walmart, Target, Walgreens in GNC trgovin v državi New York, ki uporabljajo Barcoding DNA. Metoda za odkrivanje prevar označevanja v industriji z morskimi sadeži. Približno 20% jih vsebuje sestavine na etiketi. Nekateri dodatki so bili kontaminirani z glodalci, blatom in urinom. Le 0,3% od 55.000 na trgu ZDA prehranskih dopolnil so preučevali, tako da so že znani njihovi pogosti neželeni učinki.

Kako je vse nastalo?

V začetku 20. stoletja je bilo veliko upanja za dopolnila v prehrani, kasneje pa so raziskave so pokazale, da so upi so neutemeljeni. “Antioksidant paradoks” pomeni dejstvo, da čeprav so sadje in zelenjava, povezane z zmanjšanjem umrljivosti, bolezni srca in ožilja ter rakom, so antioksidant hranila v resnici ne pomagajo. Po eni teoriji, da je to zato, ker so nekatere druge hranilne snovi pomembnejše.  Multivitaminske tablete se tudi niso izkazale le kot nekoristne, vendar lahko tudi povečajo umrljivost. Omega-3 maščobne kisline in ribje olje iz hrane so zelo zdrave, ampak dopolnila in dodatki ribjega olja se v prehrambeni industriji priporočajo samo za tiste, ki trpijo zaradi bolezni koronarnih arterij in ne jedo rib. Zadnje raziskave o prednosti dodatkov so jih naredili vprašljive. V nasprotju s trditvami, ribja olja ne zmanjšujejo holesterola, ampak lahko celo dvignejo “slabega” LDL holesterol in povzročijo druge škode. Tudi uporabo jetrnega olja so znanstveniki kritizirali.
Alice Lichtenstein, DSc, predsednica American Heart Association (AHA), pravi, da čeprav so omega-3 maščobne kisline iz hrane zdrave, enako ni dokazano v študijah o omega-3 dopolnilih. Zato ne bi smeli jesti ribje olje dopolnila, razen kadar nekdo trpi zaradi bolezni srca.
V skladu z zvezno prehrano, zdravili in zakonom o kozmetičnih izdelkih in zakonodajo, je FDA organ, ki bo nadziral kakovost snovi, ki se prodajajo kot hrana v Združenih državah, in za spremljanje trditev pri označevanju približno tako sestave in zdravstvene koristi živil.

Snovi, ki FDA ureja kot živila so razdeljene v različne kategorije, vključno z živili, aditivi za živila, dodanih snovi (umetnih snovi, ki niso namerno vnesene v hrano, kljub temu pa končajo v njej), in prehrambena, prehranska dopolnila in dodatki. Posebni standardi, ki so vaje FDA, se razlikujejo od ene kategorije v drugo. Poleg tega, je FDA bila odobrena na različne načine, s katerimi lahko obravnavajo kršitve standardov za določeno kategorijo snovi.

Prehranska dopolnila se regulirajo v EU

Direktiva Evropske unije o prehranskih dopolnilih in dodatkih iz leta 2002 zahteva, da se dokaže, da je dopolnilo varno, tako v odmerkih kot v čistosti. Prodajajo se lahko samo tisti dodatki, ki so se izkazali za varne in so v bloku brez recepta. Kot kategorijo živila, prehranska dopolnila ne morejo biti označena kot droge, vendar lahko nosijo zdravstvene trditve in prehranske trditve. Industrija prehranskih dopolnil in dodatkov v Združenem kraljestvu (UK), ene od 28 držav v bloku, močno nasprotuje direktivi. Poleg tega je veliko število potrošnikov po vsej Evropi, vključno z več kot v Veliki Britaniji, različni zdravniki in znanstveniki, so podpisali peticije leta 2005 proti temu, kar se gleda z pobudniki kot neupravičenimi omejitvami izbire potrošnikov. Leta 2004 je skupaj z dvema britanska trgovska združenja, Alliance for Natural Health (ANH) je imela pravno izziv direktive o prehranskih dopolnilih iz Evropskega sodišča. Kljub temu pa so evropski sodniki priznali pomisleke generalnega pravobranilca, ki navaja, da mora obstajati jasen postopek, da se omogoči snovi, ki jih je treba dodati na dovoljen seznam, ki temelji na znanstvenih dokazih.